3.1.09 Lopen Lätkä West – Storm 3-4

MHL-liigan ylemmän alkusarjan päätösottelussa Mäntsälässä nähtiin vauhdikas kiekko-ottelu, Stormin noustessa tappioasemasta 3-4 voittoon tiukan taistelun jälkeen. Molemmat joukkueet olivat jo ennestään varmistaneet pääsynsä ylempään loppusarjaan ja mitalitaistoon, mutta panoksena ottelussa kuitenkin oli alkusarjan 2. sija ja asetelmien haku ylempään loppusarjaan. Joukkueet asettuvatkin jo kolmen viikon päästä uudestaan vastakkain. Lätkä tarjosi tasokkaan vastuksen Stormille ja ottelu olisi voinut päättyä myös toisin.

Ottelun alussa Lätkän luistin liikkui selkeästi terävämmin ja Storm oli välillä hätää kärsimässä häviten suurimman osan kaksinkamppailuista. Storm ei osannut odottaa Lätkän agressiivista karvauspeliä. Storm sai kuitenkin loistavan tilaisuuden siirtyä johtoon jo muutaman minuutin jälkeen. Tuomas Muotka pääsi kaksi kertaa yksin läpi puolen minuutin sisään – ensin Timo Lindholmin hyvästä pystysyötöstä ja toisen kerran 1 vs. 1 haaston jälkeen. Ensimmäisen yrityksen pysäytti kuitenkin Läktän maalivahti patjallaan ja toisen tolppa.

Lätkä siirtyi 1-0 johtoon ajassa 7.32 tragikoomisen tilanteen päätteeksi. Storm-pakki Jani Hakoluoto menetti tasapainonsa ja liukui oman maalivahdin Petri Isometsän jalkoihin. Lätkän hyökkääjä sutaisi kiekon B-pisteiden välistä kohtia maalia, eikä Isometsä häirittynä pystynyt tekemään torjuntaliikettä. 4 minuuttia ennen 1. erän loppua Lätkä meni jo 2-0 johtoon ylivoimalla Toni Ruotsalaisen istuessa jäähyllä laitataklauksen takia. Lätkän puolustaja pääsi nousemaan viivalta ja laukaisemaan tarkan rannelaukauksen aivan vasempaan yläkulmaan ohi maskissa olleen maalivahti Isometsän.

Stormin ensimmäistä osumaa saatiin odotella 1. erän loppupuolelle asti. Tony Saarinen oli pääsemässä läpi, mutta Lätkän puolustaja heittäytyi keskialueella Lindholmin tarjoileman läpisyötön eteen. Harrastesääntöjen mukaan heittäytyminen on kielletty, joten tilanteesta Storm pääsi ylivoimalle. Rangaistuslaukauskaan ei olisi ollut väärä tuomio. Sillä ei kuitenkaan ollut väliä, koska Stormin ylivoimaa ehdittiin pelata vain 25 sekuntia ennen kuin punalamppu välkkyi. Saarinen syötti keskialueella vauhtiin Muotkalle, joka jätti kiekon sinisen jälkeen takaisin taakse Saariselle. ”Iso-Keitto” harvemmin näistä paikoista erehtyy ja laukoi nytkin kiekon varmasti maaliin ja kavennuksen 2-1:een, mikä jäi myös 1. erän lopputulokseksi. Erän Storm-hahmo oli ehdottomasti maalivahti Isometsä, joka esitti useammankin tärkeän torjunnan.

Erätauolla vaihtoaitiossa haavojaan parantelemassa ollut Jari Sulonen piti puhuttelun, joka toi tulosta. 2. erään Storm sai liikettä jalkoihin ja pystyi vastaamaan Lätkän vauhtiin. 2-2 tasoitus syntyi kun minuutti 2. erää oli pelattu. Puolustaja Tuomas Vitikainen pelasi keskialueella kiekon Muotkalle, Muotka eteni kohti maalia ja antoi syötön taakse Lindholmille, joka laukoi tarkasti suoraan syötöstä kiekon verkon perukoille. Tämän jälkeen Lätkä sai pelistä jälleen otetta Stormin sortuessa jäähyilemaan. Pilli olisi voinut toki oikeutetusti soida välillä toisin päinkin, mutta tällä kertaa jäähypenkkiä kulutti lähinnä vain Stormin pelaajat, Lätkän päästessä välillä pyörittämään jopa 5 vs. 3 ylivoimaa. Storm kuitenkin taisteli onnistuneesti.

Ajassa 31.41 Storm siirtyi 2-3 johtoon. Vitikainen sai keskialueella heitettyä kiekon laidan kautta Muotkalle, joka pääsi nousemaan hyvälle maalintekosektorille. Ensimmäisen laukauksen Lätkän maalivahti pysäytti, mutta omista ripareistaan Muotka sai survottua kiekon verkkoon. 2-4 johto-osuma syntyi, kun maalivahti Isometsä heitti kiekon ränniin, Lindholm sai kaivettua kiekon itselleen, jätti Lätkän puolustajan ihmettelemään lähtönopeuttaan Stormin siniviivalle, eteni aina vastustajan päätyyn asti ja antoi nappisyötön maalin eteen nousseelle Saariselle, joka iski komeasti illan toisen maalinsa. Neljä minuuttia ennen loppua nähtiin illan erikoinen, kun Lätkän hyökkääjä tönäisi kulmaväännön jälkeen erotuomaria. Tuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta seuraa tietenkin ulosajo, mutta tätä Lätkän pelaaja ei millään meinannut hyväksyä, vaan jaksoi huudella tuomarille koko matkan pukukoppiin. Ulosajosta ei seurannut kuitenkaan ylivoimaa Stormille.

Ajassa 37.01 Lätkä pääsi kaventamaan pitkän pyörityksen päätteeksi. Muotkan höntyily oman maalin taakse kiekon perään kostautui, kun kiekko pelattiin maalin kulmalla päivystäneelle Lätkän hyökkääjälle ja seurauksena kavennus 3-4:een. Onneksi Storm puolusti lopun kurinalaisesti ja erityisen kypsää peliä esitti hyökkäyskolmikko Timo ”Mäksi” Koskelin – Harri Öblom – Tero Mustonen, joka pelasi muutenkin erinomaisen ottelun. Lopussa Lätkä pääsi vielä pyörittämään peliä 6-5 vastaan, mutta Storm puolusti hyvin ja oli lähellä tehdä maalin tyhjiin, kun ensin Saarinen veti kiekon tolppaan ja perään Ilkka Korpela sivurautoihin.

Hyvää ottelussa oli se, että Storm ei alkanut hätäilemään tappioasemassa vaan paransi peliään ja tuli lopussa ohi. Lätkä piti kovinta tempoa tämän kauden MHL vastustajista ja pelasi muutenkin fiksusti ja kurinalaisesti, joten helpolla Storm ei päässyt. Erityisesti Lätkän oman alueen puolustuspeli oli hyvää, sillä montaa pyöritysjaksoa ei Storm pystynyt painamaan Lätkän alueella. Kaikki Stormin maalit syntyivätkin suorista hyökkäyksistä. Stormilta kuitenkin ehdottomasti kelpo ottelu koko joukkueena, eikä yhdellekään Storm pelaajalle tarvitse antaa pyyhkeitä päivän suorituksesta.

Pistemiehet: Tuomas Muotka 1+2, Tony Saarinen 2+0, Timo Lindholm 1+1, Tuomas Vitikainen 0+2, MV Petri Isometsä 0+1.