26.3.2010 Legendat – Storm 10-6

Porvoon jäähalli osoittautui jälleen Stormille hankalaksi paikaksi, kun Storm kävi toiseksi viimeisessä sarjaottelussaan ottamassa kuokkaan Legendoilta maalein 10-6. Tunnetta ottelusta ei puuttunut, sillä edellisen ottelun kabinettipäätöksellä tullut tappio kismitti isäntiä ja lisäksi Legendoille tappio ottelusta olisi tiennyt passitusta sarjapykälää alemmaksi.

Liekö kenelläkään tässä vaiheessa kautta voi tämä asia enää yllätyksenä tulla, mutta Storm tuli peliin jälleen aivan unessa. Ensimmäisen erän puolessa välissä taululla oli lukemat 3-0 kotijoukkueelle. Storm näyttää illasta toiseen vaativan jonkin sortin herätyksen pelin alussa ennen kuin ymmärretään, että kiekko tippui jo jäähän. Storm kavensi ottelun ajassa 10.16 komean ylivoimakuvion päätteeksi. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko siirtyi klap-klap tyyliin akselilla Katajamäki – Saarinen – Muotka ja viimeistelijänä maalin edestä suoraan syötöstä Jussi Viuhko. Pari minuuttia ennen erän loppua tunteet kuumenivat. Legendojen pelaaja kävi tökkäämässä Mika Ketosta mailalla tilanteen ulkopuolella ja Ketonen kävi kostamassa tempun poikittaisella mailalla. Tässä vaiheessa Legendojen aitiosta mukaan soppaan hyppäsi kovinkin lämpöisenä ottelussa käynyt Jani Paju. Tilanteessa ensimmäisen iskun lyönyt Legendapelaaja selvisi kuin koira veräjästä kun taas Ketoselle tuomittiin rankimman mukaan peräti 5+PRK. Kakkonen olisi ollut aivan riittävä tuomio. Aitiosta tilanteeseen hypännyt isäntien Paju sai 2+10 minuuttia. Tasavajaalla Muotka lähetti lättysyötöllä Timo Lindholmin keskialueelta läpiajoon ja Lindholm harhautti hienosti maalivahdin koukkimisesta huolimatta. Maalista syöttöpiste myös tilanteen avanneella Ilkka Korpelalle ja toiseen erään lähdettiin lukemista 3-2 Legendoille.

Kun Legendojen jäähy loppui ja Ketosen 5-minuuttista oli vielä jäljellä, pääsi Legendat ylivoimalla kahden maalin karkumatkalle. Ajassa 24.13 Storm tuli kuitenkin jälleen maalin päähän näyttävän keskialueen ylityksen jälkeen. Lasse Katajamäki avasi pitkällä syötöllä Tony Saariselle, joka jatkoi suoraan vauhdissa luistelleelle Muotkalle. Muotka toi kiekon viivan yli ja Viuhkon tehdessä tilaa jätti Saariselle, joka laukoi varmasti ranteella kiekon verkkoon. Toisen erän aikana näytti, että Storm alkoi oppia pelaamaan Legendojen kaltaista Hawaiji- / veteraanikiekkoa pelaavaa joukkuetta vastaan. Legendat liikuttelivat kiekko isolla jäällä näyttävästi ja yleensä tällaista joukkuetta vastaan Storm on lähtenyt ryntäilemään, jolloin omiin aukeaa jatkuvalla syötöllä maalipaikkoja. Toisen erän aikana Storm malttoi omassa päässä antaa vastustajan liikutella kiekko kulmasta toiseen, tukkia keskustan ja kytätä harhasyöttöjä. Tämä taktiikka purikin ja Storm pääsi lukuisiin läpiajoihin ja ylivoimahyökkäyksiin. Peli olisikin pitänyt ratkaista Hyvinkääläisille esimerkiksi Muotkan neljästä läpiajosta – joihin kaikin muuten syötön tarjoili Saarinen tai Lindholmin useammastakin avopaikasta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Legendat sen sijaan hyödynsi paikkansa ja ajassa 29.17 Storm joutui jälleen kahden maalin takaa-ajoasemaan. Onneksi Ketosen ulosajon jälkeen hyökkääjäksi siirretty Olli Leppänen pääsi Saarisen syötönkatkon jälkeen kaventamaan 5-4:ään juuri ennen jäädytystaukoa. Leppänen viimeisteli osumansa läpiajosta tarkalla ylänurkkalaukauksella.

Maaleja tehtiin vuorotahtiin myös jäädytyksen jälkeen. Legendat siirtyi 6-4 johtoon ajassa 33.21, mutta vain kymmenen sekuntia tuosta osumasta Muotka kavensi Korpelan syötöstä 6-5:een. Tilanteessa Saarinen näki hyvin siniviivalla vauhdissa olleen Muotkan ja antoi Korpelan syötön mennä ovelasti mailansa alitse. Kolmannen erän alkuun Legendat teki ylivoimalla 7-5 maalin. Maalin päähän tultiin läpi ottelun epäedullisesta tuomarilinjasta kärsineen Mikko Eskolan toimesta. Stormin tämän kauden tehokkain maalipyssy oli selkeästi merkattu mies ja isännistä joku pelaaja roikkui Eskolassa kiinni läpi ottelun. Eskolan kainalossa oli maila aina kun kiekko tälle pelattiin. Välillä Eskolaa hiillostettiin hieromalla hanskalla naamaa täysin tilanteen ulkopuolella aivan tuomarin nenän alla Eskolan maatessa selällään jään pinnassa. Tästäkään vastustaja ei jäähyä saanut. Kuvaavaa illan tuomareista oli, että asiasta kysyttäessä raitapaita vastasi jotakuinkin: ”Antakaa samalla mitalla takaisin”. Joka tapauksessa tasavajaalla Tuomas Vitikaisen hyvin kyseenalaisen jäähyn aikana syntynyt 7-6 kavennus tuntui tuossa vaiheessa varmasti makealle. Syötön maaliin tarjoili Katajamäki. Peliä oli jäljellä 13 minuuttia ja kaikki avaimet voittoon olivat vielä omissa käsissä. Stormin tasoitusosuman etsikkoaika tuli n. 7 minuuttia ennen loppua. Vitikainen oli istumassa illan kolmatta kakkostaan, mutta sai seurakseen jäähyboxiin myös kaksi isäntien pelaajaa – toisen Leppänen ”esatikkasmaisesti” hiillosti aitoon. Stormin nelikko loi muutaman hyvän paikan ja Jaakko Liimatainen pääsi kahteen kertaan kokeilemaan maalintekoa läheltä, mutta tällä kertaa tasoitusmaali jäi syntymättä. Lopussa Stormin pakka aukesi täysin. Legendojen 8-6 osuma syntyi neljä minuuttia ennen loppua ja viimeinen niitti arkkuun oli Legndojen illan neljäs ylivoimamaali ajassa 58.23.. 10-6 osuma olikin enää kosmetiikkaa.

Stormin maltti ei näytä riittävän joukkueita vastaan, joilla ei välttämättä vauhtia ole kauheasti, mutta taitoa riittää siirrellä kiekkoa rauhassa ja pitää peli leveällä. Tässä ottelussa aika ajoin keskusta sumputettiin hyvin, mikä toi myös tulosta. Silti omaan päähän tuli aivan liikaa hyökkäyksiä, joissa Legendojen toisesta tai kolmannesta aallosta tullut pelaaja pääsi avoimeen paikkaan, koska Stormin pakkien ja hyökkääjien väliset etäisyydet olivat liian suuret. Tuomarit olivat ottelussa kuutamolla, eikä kumpikaan joukkue oikein missään vaiheessa pystynyt aavistamaan, mistä tilanteesta jäähyn sai ja mistä ei. Siihen ottelu ei kuitenkaan ratkennut, vaikka tasakentällisiin tehdyt osumat olivatkin 5-5. Legendat viimeisteli paikoistaan paremmalla prosentilla ja pisteet jäi ansaitusti Porvooseen. Legendoille ottelu oli kauden viimeinen, mutta Storm pääsee vielä koittamaan kautensa päättämistä voittoon pääsiäissunnuntaina Hernesaaressa Näätiä vastaan.