29.10.2010 Storm – Hawks 5-6

Perjantaina 29.10 oli Hyvinkää Storm asetettuna selkä seinää vasten ottelussa Järvenpään Hawksia vastaan. Tai tarkemmin sanottuna, oli itse asettanut itsensä selkä seinää vasten häviämällä ottelua edeltäneet neljä sarjaottelua. Ennakkoasetelma otteluun oli seuraava: Stormin oli pakko voittaa Hawks ja samaten sunnuntain vierasottelussa A-Rangers, mikäli mielisi pelata vielä loppukaudella III -divisioonassa. Storm ei kuitenkaan onnistunut viimeistä oljenkorttaan käyttämään, vaan pisteet menivät lopulta ansaitusti Hawksien mukana Järvenpäähän lukemin 5-6.

Storm sai otteluun lähes huonoimman mahdollisen alun Mikko Eskolan saadessa hyökkäyspäässä heti toisessa vaihdossaan hiukan heppoisin perustein jäähyn huitomisesta. Hawksin kokeneet alasarjajyrät kiittivät mahdollisuudesta ja laittoivat kiekon ensimmäisen kerran ajassa 1:46 Stormin maalia vartioineen Antti Heikkisen selän taakse. Myös toisen maalin teki Hawks, kunnes ajassa 14:31 oli Stormin aika tulla peliin mukaan. Tony Saariselta maalin takaa kiekko Eskolan lapaan ja kiekko Hawks -vahdin puikoista sisään. Tilanne 1-2 ja maalista syöttöpiste myös Juhani Mattilalle. Kavennusmaalin jälkeen Storm taas vaihteeksi nukkui onnensa ohi ja ajassa 16:55 lukemat taululla 1-3 vieraiden järkälemäisen Joni Hämäläisen laittaessa laatan maalinedustalta verkkoon. Tämä myös tilanne lähdettäessä toiseen erään.

Ensimmäisen erän lopussa Hawks sortui jäähyihin ja Storm pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla. Storm päätti käyttää tilaisuuden hyväkseen ja heti ajassa 20:25 kiekko Hawksin verkkoon: Maalintekijänä röyhkeästi maalille ajanut Juho Karjalainen, syöttöpisteet Mika Mikkolalle ja Tuomas Muotkalle. Tämän maalin jälkeen alkoivat ottelussa hetket, jossa Stormin olisi täytynyt kääntää peli itselleen. Hawks sai nopeasti edellisen maalin jälkeen kakkosen ja käytökympin ja sitä myötä pelin hallinta siirtyi enemmän ja enemmän Stormille. Ajassa 23:54 tulleen kakkosen Storm päättikin hyödyntää ja pelin tasoihin vei sama kentällinen kuin edelliselläkin kerralla. Maalintekijänä kaikin puolin mainion ottelun pelannut Karjalainen, syöttöpisteet Muotkalle ja Mikkolalle. Tämän jälkeen nähtiin sama kuin tällä kaudella monta kertaa aiemmin: Hyvännolontunteen hiivittyä puseroon annetaan pari ”ilmaista” maalia vastustajalle ja samalla kertaa työllä ja tuskalla väännetty tasatilanne taivaan tuuliin. Tilanne siis vierailijoille lukemissa 3-5 lähdettäessä jäänajotauolle. Jäänajotauon jälkeen Storm vaihtoi maalivahtia Petri Isometsän luistellessa uuninsuulle. Storm pääsi jatkamaan peliä myös ylivoimalla, hyödyntämättä kuitenkaan tilannetta. Toinen erä luisteltiin loppuun tasaisissa merkeissä kummankaan joukkueen onnistumatta maalinteossa.

Kolmannen erän alkuun Storm otti muutaman kakkosen, vieraiden kuitenkaan käyttämättä tilannetta hyväkseen. Tämän jälkeen Storm sai vielä mahdollisuuden kaventaa peli 5 vs. 3 ylivoimalla, mutta jollain tapaa tässä vaiheessa alkoi jo näkymään että pelaajien tankeista alkoi polttoaine jatkuvan takaa-ajamisen johdosta vähenemään vaikka muutaman vaarallisen maalipaikan Storm saikin luotua. Viimeistään polttoaineen väheneminen ilmeni hetki hukatun ylivoiman jälkeen: pelikellon aikojen 50:29 ja 52:38 välisenä aikana Storm otti viisi kahden minuutin jäähyä, joka mahdollisti Hawkseille 5 vs. 3 ylivoiman pelaamisen useamman minuutin ajan. Tämä jäähyrypäs lopulta koitui kohtalokkaaksi, sillä ajassa 53:49 siirtyivät vierailijat 3-6 johtoon ja Hawksien kuudes maali oli lopulta myös ottelun voittomaali. Storm ei tästä maalista kuitenkaan lannistunut, vaan vielä sai joukkue jostain kaivettua kirivaihteen silmään. Ajassa 56:01 näytti Mikko Eskola kapteenina esimerkkiä ja raivosi itsensä nokikkain Hawksien maalivahdin kanssa.  Eso ei erehtynyt, vaan laittoi kiekon kylmänviileästi verkkoon. Tämän 4-6 maalin jälkeen Storm tiivisti kokoonpanoa ja otti vajaat kaksi minuuttia ennen loppusummeria maalivahdin pois. Sen verran riskinotto kannatti, että ajassa 58:23 Juhani Mattila sai survottua kiekon Hawksin verkkoon. Syöttöpisteet maalista Muotkalle ja Saariselle. Tähän maaliin kotijoukkueen kiri kuitenkin päättyi ja lopputulos 5-6 merkitsi sitä, että loppukauden pelit sunnuntaina pelattavan A-Rangers -pelin jälkeen jatkuvat IV-divisioonassa.

Loppuhuomioina ottelusta vielä mainittakoon, että tässä pelissä tuomarityöskentelyn osalta olisi ollut reilusti petrattavaa. Toinen illan puhaltajista oli hyvin tilanteen tasalla, mutta valitettavasti toinen puhaltajista oli selvästi väärän sarjan peleissä viheltämässä. Tämä ei ole mikään syy Stormin tappiolle, sillä tuomarilinja oli tasaisen huono molemmille joukkueille. Jos syitä tappiolle haetaan, niin varmasti tärkein yksittäinen syy on Hawksin paremmin läpi 60 -minuuttia toiminut joukkuepeli, vaikka pienten marginaalien ottelusta puhutaankin.  Stormin peliä ja tappiota analysoidessa voidaan todeta, että taas vaihteeksi, vastustajalle annettiin 3-4 ”ilmaista” maalia huonon viisikkopelin, merkkausvirheiden ja jäähyjen ansioista. Ja vaikka varsinaisesti jäähyt eivät tätä peliä ratkaisseet pikkukakkosten joukkueiden välillä mennessä jotakuinkin tasan, niin on äärettömän kuluttavaa pelata lähes erä alivoimaa jotakuinkin jokaisessa sarjaottelussa. Storm on tähänastisissa kuudessa III-divariottelussa ottanut yhteensä 150 minuuttia rangaistuksia, vaikka yksikään sarjapeli ei ole ollut edes mitenkään erityisen kuuma.

Tarkempi analyysi tältä erää päättyneistä III-divaripeleistä tulee sivuille lähiviikkojen aikana.

Sunnuntaina 31.10. Storm pelaa vielä kolmosdivaria Salmisaaren tuliuudessa liikuntakeskuksessa klo 21:00 alkaen. Tämän jälkeen haukataan hieman happea peleistä ja sitten taas ralli jatkuu nelosen pelien merkeissä.