29.1.2010 Storm – LJK 6-6

Stormin historian ensimmäinen III-divisioonatason kotiottelu päättyi 6-6 tasatulokseen vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen. Kotijoukkue esitti paikalle saapuneelle yleisölle virheitä, lepsuja otteita sekä ulosajoja – mutta vastapainoksi myös hienoja maalipaikkoja, taistelumaaleja ja uskomattoman nousun tasoihin ottelun lopussa.

Muutaman ensimmäisen vaihdon perusteella näytti sille, että Storm tulee luistelemaan Loviisalaisilta vierailta jalat alta. Ajassa 2.19 Storm legenda Tony ”Iso-Keitto” Saarinen sai avauksen Jaakko Liimataiselta. ”Iso-Keitto” laittoi vastustajan puolustajat täysin nippuun näyttävillä kynäilyillä ja lopuksi nosti kiekon vastustamattomasti maalin kattoon. Komea tapa rikkoa ensimmäisenä Stormilaisena 100. tehdyn maalin raja – näistä Saarisen kikoista on siis Storm paidassa saatu nauttia jo useamman kerran. Storm oli lähellä siirtyä 2-0 johtoon, mutta Mikko Eskolan laukaus Mika Ketosen tarkasta syötöstä osui tolppaan. 2-0 maalin sijaan seuranneesta vastahyökkäyksestä LJK onnistui tasoittamaan ottelun 1-1:een ajassa 4.49 – jääkiekko on joskus pienestä kiinni. Ottelun alkupuolella Stormilla oli useampikin maalipaikka, mutta terävyys viimeistelyssä jäi puuttumaan. Saiko sitten maalipaikkojen runsaus kotijoukkueen kuvittelemaan, että tulossa on helppo iltapuhde – tiedä häntä, mutta ote alkoi siirtyä pikkuhiljaa Loviisalaisille. Vierailijat siirtyivät 1-2 johtoon ajassa 9.19 komealla ylivoimamaalilla. 1-3 osuma syntyi taas aivan toisen erän alkuun Sami Kivirannan mailasta. Vielä tässä vaiheessa näytti sille, ettei pelissä ole Stormin kannalta kuitenkaan hätäpäivää, kunhan aletaan ”oikeasti” pelaamaan. Mutta kun löysää on annettu, ei otteiden parantaminen kesken pelin olekaan niin helppoa. Ennen jäädytystaukoa Storm pelasi ylivoimalla ja lisäksi tuomarilla oli käsi pystyssä siirretyn rangaistuksen merkiksi. 5-3 ylivoima ja loistava kavennusmahdollisuus siis tulossa. Kiekko pelattiin maalille ja LJK puolustaja pääsi kiekkoon. Tuomari vihelsi pelin poikki tulossa olleen rangaistuksen merkiksi, mutta samalla Stormin Juho Karjalainen kaatui LJK pakin perään ja kaatoi tämän mailallaan jään pintaan tai LJK pakki kaatui Karjalaisen mailaan – miten vain. Jostain syystä – vaikka peli siis meni juuri poikki – antoi tuomari myös Karjalaiselle tilanteesta jäähyn kampituksesta. Tätä jäähyä Karjalainen ei voinut millään sulattaa. Kuppi meni niin sanotusti nurin, eikä päälle rapsaistu kymmenminuuttinen riittänyt viilentämään tunteita. Lopulta Karjalainen ajettiin aitiosta pukukopin puolelle ja jäähysarakkeeseen merkittiin 2+10+20 minuuttia. Jäällä jatkettiin vähän aikaa vielä Stormin 5-4 ylivoimaa, mutta LJK:n päästessä tasalukuisiksi, Storm nukahti pahasti. Vieraiden Petri Panula pääsi iskemään lukemiksi 1-4 tasan ottelun puolessa välissä. Maalin jälkeen mentiinkin päät painuksissa pukukoppiin jäädytystauolle.

Tauon aikana Storm pelaajat kokosivat sen verran itseään, että toisella puoliskolla kentällä nähtiin aivan uudella ilmeellä pelannut kotijoukkue. Vain 15 sekunnin pelin jälkeen Timo Lindholm nousi väkisin maalille ja survoi kiekon maalivahdin patjoista maaliin. Viimeistään tämä tahtomaali herätti Stormilaiset. Syöttöpiste maalista jälleen hyvin taistelleelle Sante Kemppaiselle. Pari minuuttia myöhemmin Mika Mikkola taklasi LJK pelaajan keskialueella laitaan ja sai potkittua kiekon Mikko Eskolalle. Eskola pääsi kiertämään puolustajan ja laukoi kiekon läheltä komeasti maalin yläkulmaan. Tilanne tässä vaiheessa 3-4 kun ottelua oli jäljellä vielä 28 minuuttia. Näistä lukemista lähdettiin myös päätöserään. Kolmannen erän alussa kaikki näytti hyvälle. Storm pysyi poissa boxista, kun taas vastusajan jalka alkoi painaa. Erän ensimmäinen ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta LJK:n Markus Abrahamsssonin 2+2 minuuttinen ajassa 47.57 antoi Stormille hyvän mahdollisuuden tasoittaa ottelu. Ylivoimapeli oli kuitenkin luokatonta ja päättyi nolosti, kun LJK katkaisi Storm syötön ja edellisen maalinkin tehnyt Panula pääsi alivoimalla läpiajoon. Varma viimeistely ja lukemiksi 3-5 kun pelaamatta oli 9 minuuttia. Kavennusta ei heti saatu aikaiseksi, mutta omassa päässä tapahtui jälleen. Viisi minuuttia ennen loppua Storm kentällinen sekoili keskialueella oikein urakalla ja avaamisesta ei meinannut tulla mitään. LJK kiitti tästä ja näytti ratkaisevan ottelun siirtymällä Mikko Liljeqvistin illan toisella maalilla 3-6 johtoon. Tässä vaiheessa monen mielessä varmasti kävi, että tässäkö tämä peli oli. Jääkiekko on kuitenkin siitä hieno laji, että kaikki on mahdollista niin kauan kuin kellossa on peliaikaa jäljellä. 3-6 maalista ei ehtinyt kulua kuin puoli minuuttia kun Saarinen koitti kiekon kanssa rynnistää LJK:n maalille. Kiekko ajautui Saariselta kulmaan Tuomas Muotkan lapaan. Muotka pyöri vähän aikaa muutama LJK pelaaja kimpussaan ennen kuin pääsi vapauttamaan Jani Hakoluodon loistavaan vetopaikkaan B-pisteen kaarelle. Hakoluodon tulinen lämäri viuhui tolpan kautta maaliin ja herätti toivonkipinän kotijoukkueen vaihtoaitiossa. Aikaa oli jäljellä vielä neljä minuuttia ja kaksi maalia eroa kurottavana. Nämä neljä minuuttia tarjosivatkin sitten nähtävää koko rahan edestä.

Ensin LJK:n Abrahamsson otti kolmannen jäähynsä ajassa 55.58 vain 16 sekuntia Stormin kavennusmallin jälkeen. Minuutti tästä ja kiekko pelattiin LJK maalille. Maalin edessä syntyi hässäkkä, minkä tarkat tapahtumat jäivät allekirjoittaneelle epäselväksi. Lopputuloksena tilanteesta jaettiiin jäähyjä LJK:n Mika Partaselle väkivaltaisuudesta kaksi minuuttia + 10 minuuttia + pelirangaistus. Stormin Tuomas Vitikaiselle annettiin 2 minuuttia huitomisesta + ottelurangaistus päällä iskemisestä. Ottelua jatkettiin Stormin 4-3 ylivoimalla, mutta tässä vaiheessa Storm päätti ottaa riskin. Maalivahti Petri Isometsä vedettiin pois maalin suulta ja kavennusta lähdettiin yrittämään 5-3 miesylivoimalla. Yritys näytti ensin kuivuvan kokoon, kun LJK pääsi katkomaan Muotkan heikon syötön. Sante Kemppainen ei kuitenkaan luovuttanut. Hän luisteli LJK pelaajan kiinni ja esti tätä iskemästä ratkaisevaa 4-7 osumaa tyhjiin. Kemppainen antoi siis kotijoukkueelle vielä mahdollisuuden, joka myös käytettiin hyväksi. Hakoluoto ja Muotka pelasivat viivalla yhden LJK miehen syöttelyllä pois pelistä. Muotka nousi maalille ja syötti kiekon Lindholmin lapaan. Maalivahti torjui maaliyrityksen, mutta reboundissa oli kärppänä paikalla Kemppainen, joka sai sutaistua kiekon maalivahdin alta maaliin. Storm oli kaventanut 5-6:een kun kello näytti aikaa 57.59. Tasoitusmaali näyttä jäävän haaveeksi kun kotijoukkueen Ilkka Korpela sai ajassa 58.36 oman maalin edessä jäähyn poikittaisesta mailasta. Viimeisen peliminuutin Storm joutuisi siis hakemaan tasoitusta 3-5 alivoimalla – ei mikään ihannetilanne. Storm päätti pelata riskillä ja iski jäälle kolme nopeakinttuisinta hyökkääjäänsä – Lindholm, Kemppainen ja Eskola. Ei siis yhtään puolustajaa tai sentteriä kahden miehen alivoimalle ja aloitukseen omassa päädyssä. Kolmikko taisteli jäällä raivoisasti ja lopulta Lindholm pääsi kiekkoon kulmassa. Jatkuvasti vastustajan päädyssä vaarallisia tilanteita luonut ja kipeästä nilkasta huolimatta viimehetkellä kokoonpanoon nostettu Lindholm sai tökättyä kiekon laidan kautta keskialueelle. Lindholm ehti itse kiekkoon ensimmäisenä, luisteli vastusajan päätyyn ja nousi väkisin kovasta ronkkimisesta huolimatta maalille. Maalivahti torjui ensimmäisen yrityksen, mutta jostain suojuksien alta Lindholm sai voimalla ronkittua kiekon maaliin ja uskomaton tasoitus oli tosiasia ajassa 58.50. Viimeisen minuutin alivoiman Storm pelasi uhrautuvasti, eikä päästänyt vieraita tekopaikkoihin. Eskola oli sen sijaan viimeisellä sekunnilla jopa lähellä voitto-osumaa, mutta aika loppui kesken. Ei ihme, että tällaisen lopun jälkeen LJK:n pelaajat turhautuivat ja sekä maalivahti Jaani Nuutti että kolme kakkosta aiemmin istunut Abrahamsson puhuivat itselleen kymmenminuuttisen ottelun jo päätyttyä.

Kaiken kaikkiaan ottelu olisi ollut täysin Stormin vietävissä, mutta jostain syystä koko joukkue oli suuren osan ottelusta täysin jäässä. Vastustaja ei fyysisesti ollut vahva joukkue, mutta Storm ei käyttänyt tilannetta hyväkseen. Muutamat helpot virheet ja hölmöilyt on kuitenkin helppo unohtaa loppunousun takia. Harvoin kiekkojoukkue pystyy nousemaan viimeisten minuuttien aikana samalla tapaa, kun omiin on isketty 3-6 osuma vain viisi minuuttia ennen loppua. Ja 3-5 alivoimalla tehty tasoitusosuma tuskin näkee toista kertaa päivänvaloa lähihistoriassa – sen verran harvinaista on onnistua kahden miehen alivoimalla ja vielä tuollaisessa tilanteessa. LJK:lla oli varmasti pitkä bussimatka kotiin miettien, kuinka ihmeessä voidaan päästää vastustaja läpiajoon kahden miehen ylivoimalla johtoasemassa minuutti ennen ottelun loppua. Kokonaisuudessa siis huono peli, mutta tasalukemiin nousu jätti joukkueelle varmasti hyvän fiiliksen. Kolmosdivaritaivalta jatketaan toistaiseksi ilman tappioita ja seuraavaksi pisteitä lähdetäänkin hakemaan jo sunnuntaina Helsingin Paloheinästä, jossa vastassa kolmesta ottelustaan yhden voiton ottanut ja kaksi tappiota kärsinyt Tavastia.